NB1 logó
NB2 logó
NB3 logó

Csúcstechnológia Magyarországon: Gripen vagy vagy F35?

Simon Zoltán - 2019. March 07. Thursday 15:35
Folytatódó haderőfejlesztés.
Sajtóinformációk szerint a lízingszerződés lejárta után kivonhatja a hadrendből a svéd Gripeneket a honvédség. Ha ez így lenne, valószínűleg amerikai gyártmányú, csúcstechnológiájú harci repülőket vásárolna Magyarország – vélekedett az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő. A kormány szerint nem lesz beszerzés, jók a Gripenek.
 
A Gripenek jelenleg a világ egyik legmodernebb technológiáját képviselik a harci repülőgépek között. Ezeket a gépeket 4+-os generációnak nevezik, amiknél csak az 5. generáció újabb, de ilyen F35-ösökből egyelőre csak az Egyesült Államok birtokol párat, Németország és Franciaország még csak most kezdenek közösen megtervezni egy új generációs harci gépet, amivel - 2030 körülre - leválthatják a jelenlegi EuroFighter és francia Rafale harci gépeket - mondta el a témával kapcsolatban az InfoRádiónak Sajtos Zoltán, az Aeromagazin főszerkesztője. A Gripenek azért kerültek ismét az érdeklődés középpontjába, mert a Magyar Nemzet úgy értesült: a lízingszerződés lejárta után a magyar kormány kivonja a honvédség hadrendjéből a svéd Gripeneket.
 
Az sem mindegy, hogyan lennének eladhatóak pár év múlva a Gripenek, és a magyar állam nem jár-e úgy velük, mint a leselejtezett MiG-ekkel, amiket évekig hiába próbált értékesíteni. Sajtos Zoltán kiemelte: bár a továbbértékesítés esetén mindkét típus esetén szükséges az eladó ország (Oroszország, illetve Svédország) kormányának engedélyére, a MiG-29-esek már rossz műszaki állapotban voltak, vannak: egy részük már 10-15 éve nem repül, illetve egy részüket nagyon korán kivonták a forgalomból. Rajtuk olyan nagyjavítást kellene végrehajtani, ami többe kerülne, mint a gépek értéke.
 
Egy esetleges eladással kapcsolatban Sajtos Zoltán elmondta: "jelen pillanatban a piacon elsődlegesen amerikai, F22-es és F35-ös gépek vannak jelen mint 5. generációs harci gépek, de Európában nincs most ilyen kategóriájú modern eszköz" - jelezte, vagyis "az amerikai vonalat lehetne igénybe venni".
 

A közelben egyébként Csehország is gyárt ugyan repülőgépeket, de - mint Sajtos mondja - az AERO Vodochody által tavaly év végén bemutatott L-39 next generation típusváltozata ugyan egy könnyű harci gép, "iskolagép", ezért nem egy kategória az amerikaiak többcélú harci gépével.
 
Hozzátette: az oroszok is fejlesztenek, de "furcsán venné ki magát", hogy a Gripenek után - NATO-tagállamként - orosz vadászképekbe ruházna be a magyar állam.
 
A kérdés, hogy beszerez-e a Gripeneket leváltandó repülőgépeket a kormány, a csütörtöki Kormányinfón is napirenden volt, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azonban újságírói kérdésre úgy reagált, nem készül ilyesmire a kabinet, nincs ilyen kormánydöntés sem, a Magyar Nemzet ezzel kapcsolatos cikkét "a valósággal ellentétesnek" nevezte.
 
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 03. 10. 18:45

Trónok harca: így énekel Ramsay Bolton a valóságban – videó

Elképesztő felvétel.
2019. 03. 10. 18:38

Nagyon kemény szélvihar lesz

Időjárás-jelentés.
2019. 03. 10. 16:32

Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás.
2019. 03. 09. 18:28

Trónok harca: megszólalt az Éjkirályt alakító színész

Érdekes dolgokat árul el.
2019. 03. 09. 14:16

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetettek meg

Ingyenesen letölthető.
2019. 03. 09. 11:47

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Lesz egy kis változékonyság.
2019. 03. 08. 18:47

Metrófelújítás - Buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton

Újabb fontos szakasz közeledik.
2019. 03. 08. 15:48

Nyom egy pár Napot a Tejútrendszer

Megmérték a tömegét.
2019. 03. 08. 14:29

Star Wars: vidámparkot nyit a Disney

Újabb felvásárlásra készülnek.
2019. 03. 08. 11:05

A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz idén

Szakértő figyelmeztetett.
NB1.HU
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Iratkozz fel hírlevelünkre!
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!