NB1 logó
NB2 logó
NB3 logó

Szilveszterkor is tilos a petárda

Kuti György - 2018. December 31. Monday 11:11
Mit lehet, mit nem.
A rendőrség, a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat napok óta a tűzijátékok veszélyeire hívja fel a figyelmet. Jelenleg közel 700 hivatalos árusítóhelyen lehet hozzájutni pirotechnikai eszközökhöz. A polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló kormányrendelet rendelkezései valamennyit könnyítettek a korábbi szabályozáson a kisebb és fel nem használt tűzijátékok tekintetében. A szigor más esetekben azonban nem enyhült, illetve a petárdákra vonatkozó tilalom is megmaradt, a pirotechnikai eszközöket január elseje, reggel hat óráig lehet felhasználni - jelentette az origo.hu.
 
Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel. A forgalmazott termékeknek minőségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük.
 
Vásárokon és piacokon működési engedéllyel rendelkező üzletben csak 1. és 2. pirotechnikai osztályba termékek hozhatók forgalomba.
 
A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.
 
Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerű felhasználás során - biztosítható, hogy a pirotechnikai tevékenység ne sértse, illetve ne veszélyeztesse más ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetet.
 
A rendelet ezért különbséget tesz, az úgynevezett pirotechnikai kategóriák között. Egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú (nagyon alacsony kockázat és elhanyagolható zajszint), emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba (régen: játékos vagy 1. osztály) tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását.
 
Szintén egész évben lehetséges az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba (régen: kis vagy 2. osztály) tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználása.
 
Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, például, "tortagyertyát" cukrászdában is meg lehet vásárolni. Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltöttek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltöttek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják.
 
Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket magánszemély egy időben és helyen összesen egy-egy kg nettó tömegig tárolhat, míg a csak év végén megvásárolható, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen három kg nettó hatóanyag-tartalom tárolható.
 
Este hattól reggel hatig
 
A 3. pirotechnikai osztályba (régen: közepes vagy 3. osztály) tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.
 
A professzionális céllal készített 4. pirotechnikai osztályba tartozó, nagy hatóanyag-tartalmú tűzijáték termékeket természetesen ebben az időszakban is csak szakképzett pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában.
 
A pirotechnikai termék birtoklása is pirotechnikai tevékenységnek minősül, ezért a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, pénzbírsággal sújtható.
 
Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a szabálysértést elkövették, elkobozzák. A bírság adott esetben több százezer forint lehet.
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 03. 10. 18:45

Trónok harca: így énekel Ramsay Bolton a valóságban – videó

Elképesztő felvétel.
2019. 03. 10. 18:38

Nagyon kemény szélvihar lesz

Időjárás-jelentés.
2019. 03. 10. 16:32

Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás.
2019. 03. 09. 18:28

Trónok harca: megszólalt az Éjkirályt alakító színész

Érdekes dolgokat árul el.
2019. 03. 09. 14:16

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetettek meg

Ingyenesen letölthető.
2019. 03. 09. 11:47

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Lesz egy kis változékonyság.
2019. 03. 08. 18:47

Metrófelújítás - Buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton

Újabb fontos szakasz közeledik.
2019. 03. 08. 15:48

Nyom egy pár Napot a Tejútrendszer

Megmérték a tömegét.
2019. 03. 08. 14:29

Star Wars: vidámparkot nyit a Disney

Újabb felvásárlásra készülnek.
2019. 03. 08. 11:05

A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz idén

Szakértő figyelmeztetett.
NB1.HU
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Iratkozz fel hírlevelünkre!
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!