NB1 logó
NB2 logó
NB3 logó

Drónok támadása: ismét le kellett zárni a londoni repülőteret

MTI - 2018. December 21. Friday 20:35
Súlyos bűncselekménynek nevezték a történteket.
Ismét leállították egy időre a forgalmat péntek este a londoni Gatwick repülőtéren, újabb drón észleléséről szóló hírek miatt. A második legnagyobb brit repülőtéren hozzávetőleg 80 percnyi szünet után újraindult a forgalom, amely az esti incidenstől eltekintve egész nap folyamatos volt. A Londontól délre fekvő hatalmas légikikötőt előzőleg 33 órán át zárva tartották, miután szerda éjszaka és csütörtökön távirányítású repülő szerkezetek a hatóságok becslése szerint 40-50 alkalommal berepültek a repülőtér légterébe.
    
A péntek esti újbóli drónészlelésről szóló híreket a hatóságok kivizsgálták. Gatwick tájékoztató szolgálata a nem egészen másfél órás újbóli lezárás feloldása után közölte, hogy az előző napi zárlat idején foganatosított "katonai intézkedések" lehetővé tették a repülőtér biztonságos újraindítását. A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség munkáját csütörtök este óta segíti a brit hadsereg, de e segítség mibenlétéről a brit kormány és a rendőrség nem közölt részleteket, és az sem ismert, hogy a péntek esti drónészlelés után pontosan milyen intézkedések történtek a forgalom újraindítása érdekében.
    
A péntek reggelig tartó repülőtéri zárlat 760 járatot és legalább 110 ezer utast érintett, és a felfordulás áthúzódó hatásai miatt pénteken is voltak késések, illetve törlések. A pénteki menetrendben szereplő két budapesti járat azonban, amelyeket az easyJet brit légitársaság közlekedtet, elindult. Az előző napi zárlat alatt e két budapesti járatot is törölték.
    
A sussexi rendőrség pénteken közölte, hogy számos nyomon kutat az elkövetők után, és azonosított több olyan személyt is, akik "érdekesek" lehetnek a vizsgálat szempontjából. A rendőrségi közlemény további részleteket nem tartalmazott, de a BBC rádió értesülései szerint vizsgálják egyebek mellett azt, hogy nem környezetvédelmi csoportok akciójáról van-e szó. Steve Barry, a Sussex megyei rendőrség parancsnokhelyettese a BBC-nek pénteken elmondta: nem terrorcselekmény történt, és a hatóságok külföldi kormányok felelősségét is kizárták.
    
Barry igen súlyos bűncselekménynek nevezte a történteket.
    
Chris Grayling brit közlekedési miniszter a BBC rádió pénteki hírműsorában szintén bűncselekménynek minősítette az incidenst, és kijelentette, hogy az elkövetők több év börtönnel számolhatnak. A brit törvények alapján közforgalmú repülőterek egy kilométeres körzetében magánszemélyek számára tilos drónok reptetése.
    
Grayling szerint Gatwick légterében szerda este és csütörtök este között "negyvennél is többször" észlelték drónok berepülését. Hozzátette: a hatóságoknak "nagyon gyorsan" fel kell deríteniük, hogy pontosan mi történt, elkerülendő a felfordulás megismétlődését. A közlekedési miniszter is hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt, de a kialakult helyzetet "világszerte példa nélkülinek" nevezte.
    
Részletek nélkül hozzátette: a brit hatóságok nagyon aprólékos munkával minden szükséges intézkedést megtettek annak érdekében, hogy a forgalom biztonságosan újraindulhasson.
    
A Gatwick felé úton lévő járatokat csütörtökön széles földrajzi körben irányították át más repülőterekre: sok gép szállt le a közeli Heathrow-n - a legnagyobb forgalmú londoni repülőtéren -, illetve a Londontól északra fekvő Lutonon, de átirányítottak érkező gépeket a több száz kilométerre fekvő Manchesterbe, Liverpoolba, Birminghambe, Cardiffba, Glasgowba, sőt Párizsba és Amszterdamba is.
    
A pénteken is tartó fennakadásokban éppen ezért jelentős tényező az, hogy rengeteg repülőgép a személyzetekkel együtt nem a megfelelő helyen van, és mivel Gatwick 98 százalékos kapacitáskihasználtsággal működik, nagyon nehéz a kiesett járatok pótlását a napi menetrendbe beilleszteni.
    
Gatwick vezetősége továbbra is azt kéri az utasoktól, hogy a következő napokban is minden esetben ellenőrizzék, indul-e járatuk, mielőtt elindulnának a repülőtérre.
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 03. 10. 18:45

Trónok harca: így énekel Ramsay Bolton a valóságban – videó

Elképesztő felvétel.
2019. 03. 10. 18:38

Nagyon kemény szélvihar lesz

Időjárás-jelentés.
2019. 03. 10. 16:32

Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás.
2019. 03. 09. 18:28

Trónok harca: megszólalt az Éjkirályt alakító színész

Érdekes dolgokat árul el.
2019. 03. 09. 14:16

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetettek meg

Ingyenesen letölthető.
2019. 03. 09. 11:47

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Lesz egy kis változékonyság.
2019. 03. 08. 18:47

Metrófelújítás - Buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton

Újabb fontos szakasz közeledik.
2019. 03. 08. 15:48

Nyom egy pár Napot a Tejútrendszer

Megmérték a tömegét.
2019. 03. 08. 14:29

Star Wars: vidámparkot nyit a Disney

Újabb felvásárlásra készülnek.
2019. 03. 08. 11:05

A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz idén

Szakértő figyelmeztetett.
NB1.HU
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Iratkozz fel hírlevelünkre!
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!