NB1 logó
NB2 logó
NB3 logó

Tízezrek tüntettek Bilbaóban az ETA-foglyok baszkföldi börtönökbe szállításáért

MTI - 2019. January 13. Sunday 14:58
A baszk társadalom valódi békét szeretne.
Tízezrek vonultak utcára Bilbaóban, követelve a büntetés-végrehajtási politika megváltoztatását, a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet elítélt tagjainak átszállítását baszkföldi börtönökbe - jelentette a spanyol sajtó vasárnap.
 
A beszámolók szerint a szombati rendezvény résztvevőinek számát mintegy 70 ezerre becsülte a városi rendőrség. A spanyolországi tüntetéssel egy időben a francia baszkföldi Bayonne-ban mintegy kilencezren demonstráltak.
    
A tüntetést minden év januárjában megrendezi a Sare nevű baszk civil szervezet, az idei esemény azonban azért különbözik a korábbiaktól, mert a Baszkföld függetlenségéért évtizedeken át véres merényletekkel küzdő fegyveres csoport tavaly feloszlatta magát.
    
A bilbaói városháza előtt baszk és spanyol nyelven felolvasott nyilatkozat szerint a baszk társadalom valódi békét, megbékélést szeretne, ezért követeli, hogy a Spanyolország különböző börtöneiben szétszórva, illetve külföldön büntetésüket töltő elítélt terroristák otthonukhoz közelebbi büntetés-végrehajtási intézetekbe kerüljenek.
    
A La Vanguardia című katalán napilap tudósítása szerint bírálták a szocialista spanyol kormányt, amely ugyan késznek mutatkozott kezdeményezésekre ebben az ügyben, és "ezreknek adott reményt", ám végül ezt mégsem teszi.
    
"Az állam nem akarja felvállalni, hogy a probléma nem egy már nem létező (terrorista) bandával van, hanem egy társadalommal, amely lépéseket követel a konfliktus következményeinek leküzdésére" - hangzott el.
    
Az El País című napilap a büntetés-végrehajtási intézetek adataira hivatkozva közölte: 232 elítélt baszk terrorista raboskodik Spanyolországban, 48-an Franciaországban, egy elítélt pedig Portugáliában.
    
Információi szerint amióta a szocialista kormány júniusban hatalomra került, 13 rabot helyeztek át baszkföldi börtönökbe.
    
A rabok "szétszórásának politikája" még a Felipe González vezette szocialista kormány 1989-es döntése nyomán valósult meg. Otthonuktól, szeretteiktől távoli elhelyezésüket a terrorizmus elleni harc egyik eszközeként használta, és annak eredményességét a különböző kormányok évtizedeken át elismerték. 
    
A terroristák hozzátartozói évek óta követelik a büntetés-végrehajtási politika megváltoztatását, a kérés támogatóinak tábora pedig egyre növekszik, amióta 2011-ben az ETA bejelentette, hogy felhagy az erőszakkal. 
    
A társadalmi igényre hivatkozva maga a baszk autonóm kormány állt a kezdeményezés élére, noha a hétvégi tüntetést nem támogatta, és nem is képviseltette magát rajta.
    
A terrorizmus áldozatainak emlékét ápoló, érdekeiket képviselő különböző szervezetek elutasítják, sőt egyenesen hibának tartanának egy ilyen lépést, legalábbis addig, amíg még léteznek az ETA számlájára írt, de eddig felderítetlen gyilkosságok. Több mint 350-et tartanak számon.
    
Az ETA tevékenységének összegzésekor 2606 támadást ismert be, amellyel 758 ember életének kioltását vállalta magára. Ez mintegy százzal kevesebb a spanyol belügyminisztérium és az áldozatokat képviselő civil szervezetek nyilvántartásaiban szereplő adatoknál.
 
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 03. 10. 18:45

Trónok harca: így énekel Ramsay Bolton a valóságban – videó

Elképesztő felvétel.
2019. 03. 10. 18:38

Nagyon kemény szélvihar lesz

Időjárás-jelentés.
2019. 03. 10. 16:32

Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás.
2019. 03. 09. 18:28

Trónok harca: megszólalt az Éjkirályt alakító színész

Érdekes dolgokat árul el.
2019. 03. 09. 14:16

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetettek meg

Ingyenesen letölthető.
2019. 03. 09. 11:47

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Lesz egy kis változékonyság.
2019. 03. 08. 18:47

Metrófelújítás - Buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton

Újabb fontos szakasz közeledik.
2019. 03. 08. 15:48

Nyom egy pár Napot a Tejútrendszer

Megmérték a tömegét.
2019. 03. 08. 14:29

Star Wars: vidámparkot nyit a Disney

Újabb felvásárlásra készülnek.
2019. 03. 08. 11:05

A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz idén

Szakértő figyelmeztetett.
NB1.HU
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Iratkozz fel hírlevelünkre!
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!