NB1 logó
NB2 logó
NB3 logó

Szexuális visszaélések: felelőtlen katolikusok másik pápát akarnak

MTI - 2019. January 19. Saturday 10:34
Német bíboros nyilatkozott.
Katolikus körök az egyházon belüli szexuális visszaélések problémáját Ferenc pápa ellen akarják fordítani új pápaválasztásban bízva Walter Kasper német bíboros szerint. A bíboros a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozott pénteken.
 
Walter Kasper kijelentette, vannak katolikusok, Ferenc pápa "ellenségei", akik felelőtlen magatartással, másik egyházfőt akarnak. Ehhez új pápaválasztás kell, ezért a visszaélések ügyét "használják ki, hogy Bergoglio pápaságát romba döntsék". 
    
A német bíboros, a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács volt elnöke, nemzetközi hírű teológus azt mondta, vannak, akik egy új konklávéval nekik kedvező egyházfő megválasztását akarják elérni. 
    
"Mindenki látja, mi történik (..) egyesek (Ferenc pápa) tanítását, mások a szociális kérdésekről, szegénységről, migrációról, kapitalizmusról alkotott véleményét vitatják, és a konzervatív (bírálók) mellett létezik egy progresszív ellenzék is, olyan katolikusok, akik egyebek között arra számítottak, hogy pappá szenteli a nőket" - fejtette ki Kasper bíboros. 
    
Megjegyezte, hogy minden pápa szembesült kritikákkal, de Ferenc pápával szemben minden korábbinál erősebb az ellenállás. 
    
Walter Kasper emlékeztetett, hogy Ferenc pápa február 21. és 24. között püspöki tanácskozást hívott össze a Vatikánban a kiskorúak védelméről, vagyis a papok elkövette szexuális visszaélések megelőzéséről és az ezzel szembeni fellépésről. 
    
A bíboros szerint ez a találkozó lesz Ferenc pápa pápaságának egyik "legkényesebb" fázisa, mivel - tette hozzá - az egyházfő ellenlábasai, az Egyesült Államokbeli konzervatív szárnytól kezdve, éppen emiatt támadják a leginkább. 
    
Kasper bíboros hangsúlyozta, az egyházat nem lehet megdönteni, de egyes katolikusok "felelőtlen" magatartása zavart okozhat a hívőkben is. 
    
Ferenc pápa talán a világ egyetlen erkölcsi tekintélye, akit az egyház határain kívül is meghallgatnak és tisztelnek, és a világnak szüksége van erre az erkölcsi tekintélyre - jelentette ki Kasper bíboros. 
    
Az egyház élére 2013-ban megválasztott Ferenc pápához 2015 októberében bíborosok csoportja nyílt levelet intézett az akkor kezdődő püspöki szinódus módszereit bírálva. 
    
2016 novemberében négy bíboros szintén nyílt levélben fejtette ki kétségeit a szinódust követő A szeretet öröme (Amoris laetitia) kezdetű apostoli buzdítás pápai tanításaival kapcsolatosan. 
    
Tavaly augusztusban és szeptemberben Carlo Maria Vigano érsek, volt washingtoni nuncius, közölt dossziét, majd újabb dokumentumot többek között arról, hogy szerinte Ferenc pápa tudott az egykori washingtoni bíboros elkövette szexuális visszaélésekről. 
    
A 85 éves Walter Kasper bíboros Ferenc pápa hívének számít. A 2015-ös, a családról rendezett szinóduson Ferenc pápa a német bíborost bízta meg a püspöki tanácskozás megnyitásával, ami az egyházfővel való összhangot bizonyította. 
 
LEGFRISSEBB HÍREK
2019. 03. 10. 18:45

Trónok harca: így énekel Ramsay Bolton a valóságban – videó

Elképesztő felvétel.
2019. 03. 10. 18:38

Nagyon kemény szélvihar lesz

Időjárás-jelentés.
2019. 03. 10. 16:32

Óraátállítás - Az idén ekkor kezdődik a nyári időszámítás

Minden évben más márciusi dátumra esik a nyári időszámítás.
2019. 03. 09. 18:28

Trónok harca: megszólalt az Éjkirályt alakító színész

Érdekes dolgokat árul el.
2019. 03. 09. 14:16

Kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetettek meg

Ingyenesen letölthető.
2019. 03. 09. 11:47

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Lesz egy kis változékonyság.
2019. 03. 08. 18:47

Metrófelújítás - Buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton

Újabb fontos szakasz közeledik.
2019. 03. 08. 15:48

Nyom egy pár Napot a Tejútrendszer

Megmérték a tömegét.
2019. 03. 08. 14:29

Star Wars: vidámparkot nyit a Disney

Újabb felvásárlásra készülnek.
2019. 03. 08. 11:05

A tavaszi fáradtság a szokásosnál is megterhelőbb lesz idén

Szakértő figyelmeztetett.
NB1.HU
LEGFRISSEBB HÍREK
HÍRLEVÉL
Iratkozz fel hírlevelünkre!
FACEBOOK
Kövess minket Facebookon, hogy labdába rúghass, ha fociról van szó!