Nagyon kemény szélvihar lesz

2019. March 10. Sunday 18:38  | Simon Zoltán
TERMÉSZET

Időjárás-jelentés.

Időjárási helyzet Európában:
 
Kontinensünkön kiterjedt felhőmentes terület csupán a mediterrán térségben figyelhető meg, ahol egy anticiklon az uralkodó. Az Ibériai-félszigeten néhol tartósan megmarad a köd, ezt leszámítva arrafelé szinte zavartalan a napsütés. Európa más tájain ugyanakkor a zonális, nyugat-keleties áramlás a meghatározó, egymást követik a gyorsmozgású időjárási frontok, egyes vidékeken egy nap alatt több front is átvonul. Nagy területen erősen változékony az idő: sokfelé fúj viharos szél, és több helyről jelentenek esőt. A Skandináv-félszigeten havazás is előfordul, ez a térség jelenleg a szárazföld leghidegebb része, ahol a hőmérséklet többfelé napközben is fagypont alatt marad, hajnalban pedig néhol -20 fok alá hűl le a levegő. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött egy hidegfront robog át, éjszaka sokfelé kell viharos szélre számítani.
 
    
Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
 
Eleinte az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd késő délután az északnyugati határvidéken már szakadozni kezd a felhőtakaró. Késő estig délnyugaton elszórtan, másutt többfelé várható eső, zápor, az esti órákban kis eséllyel egy-egy zivatar is kialakulhat. Éjszaka északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, nagy területen kiderül az ég. Hétfőn eleinte az ország nagy részén derült, napos idő várható, majd dél, délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délnyugaton több helyen, másutt elszórtan várható eső, zápor, a magasabb helyeken havas eső sem kizárt. Kezdetben nagy területen megerősödik a délnyugati szél, mely estétől fokozatosan északnyugatira fordul, és az éjszaka folyamán sokfelé lesz viharos, a legerősebb széllökések elérhetik a 95 km/h-t is. Hétfőn fokozatosan veszít erejéből a szél, de késő délutánig továbbra is számítani kell erős, főként a Kisalföldön viharos lökésekre is.
    
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 10 fok között alakul, a kevésbé szeles nyugati tájakon lesz a hidegebb.
    
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 13 fok között alakul, délnyugaton az alacsonyabb értékekkel.
 
 
 

LEGFRISSEBB HÍREK

NB1.HU