Kuti György - 2018. December 17. Monday 21:39
Nem egyik napról a másikra.
A mezőgazdasági termelés módosításával és a táplálkozási szokások megváltoztatásával 2050-re felére csökkenthető a metán és a nitrogén-oxid kibocsátásának mértéke az intézkedések nélküli emisszióhoz képest -
jelentette a Faktor
A tudósok eredményeiket a Nature Climate Change című szaklapban mutatták be. Stefan Frank, a laxenburgi Alkalmazott Rendszerelemzési Nemzetközi Intézet kutatója és munkatársai elkészítették az első, részletes elemzést a mezőgazdaságban termelődő üvegházhatású gázok csökkentését célzó intézkedések lehetőségeiről.
A mezőgazdaságból származó metán- és nitrogén-oxid jelenleg az emberi tevékenység hatására kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének 10-12 százalékát teszik ki. Ez az arány azonban a műtrágyák és az állatok számának növekedésével folyamatosan nő.
A tudósok négy klímamodellben kiszámolták a metán- és nitrogén-oxid-kibocsátás csökkentésének mértékét a kibocsátott szén-dioxid jövőbeli tonnánkénti árához viszonyítva.
Tonnánkénti 20 dollárral (5700 forinttal) számolva arra jutottak, hogy 2050-re a metán- és nitrogén-oxid kibocsátásának mértéke 15 százalékkal csökkenthető, ha az agrárszektorban is végrehajtanak változtatásokat.
Ha a hús- és tejfogyasztás csökken azokban az országokban, ahol élelmiszer-túlkínálat van, akár 23 százalék is lehet a visszaesés.
A legmagasabb, 950 dollár (270 ezer forint) tonnánkénti árral kalkulálva - amely szükséges a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez - az emisszió akár annak az értéknek a felére is csökkenthető, amellyel erőfeszítés nélkül érhető el a klímaváltozás korlátozása.